Op de afdeling worden dagelijks patiënten bestraald. Ter voorbereiding wordt er altijd een CT-scan gemaakt. Op de scan worden vervolgens door de medisch beeldvormings en bestralingsdeskundige (MBB’er) de kritieke organen (zoals bijvoorbeeld slikspieren) ingetekend, om te voorkomen dat deze te veel stralingsdosis krijgen. Via een Deep Learning module kunnen nu automatisch een deel van de kritieke organen worden ingeladen. De radiotherapeut-oncoloog geeft daarna het te bestralen gebied aan.
Sneller en beter
Voordeel van het gebruik van deze module is dat de intekening op deze manier veel consistenter gedaan wordt. Daarnaast kan het per patiënt ongeveer 20 minuten tijdwinst opleveren. Afgelopen maanden is hard gewerkt om de toepassing voor het automatisch intekenen van kritieke organen te valideren. De afdeling heeft daarvoor gebruik gemaakt van de expertise van studenten Technische Geneeskunde van de TU Delft.
Na de validatie van het model is de handleiding geschreven en hebben de MMB’er PreTreatment Imaging een training gehad. De volgende module die geïmplementeerd wordt, bevat kritieke organen in het thorax-gebied, die straks ook automatisch ingetekend kunnen worden. Denk dan aan de longen en het hart.