Terug

Hoe Anser prostaatcentrum de beste zorg bij kanker op één plek concentreert

In 'Movember’ staat elk jaar de strijd tegen prostaat- en teelbalkanker centraal. Prostaatkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen. Het LUMC werkt in het Anser prostaatcentrum met 6 andere centra hard aan betere diagnostiek en behandeling, zegt prof. Rob Pelger.

Anser prostaatcentrum heeft een helder doel: kwaliteitsverbetering van de zorg door meer onderlinge regie na de diagnose prostaatkanker. “Het grote voordeel van Anser dat we nu op één plek patiënten opereren en prostaatweefsel analyseren”, zegt Rob Pelger, afdelingshoofd Urologie. “In het centrum zijn veel mensen die een zorgvraag snel kunnen beantwoorden. Daarbij hebben we alle benodigde data voorhanden, niet alleen over het weefsel, maar bijvoorbeeld ook van beeldvorming. Waar dat laatste voorheen op dvd’s stond, wordt dat nu allemaal via internet opgestuurd vanuit de ziekenhuizen."

Zorg op meest geschikte plek

Anser opereert 500 tot 600 patiënten per jaar. Dat is bijna een kwart van het totale aantal in Nederland. Daarmee is het prostaatcentrum het grootste van het land. Pelger legt uit dat Anser mede tot stand kwam op verzoek van de zorgverzekeraars. “Er is een streven naar concentratie van zorg op de meest geschikte plekken en in een groter volume. Bij radicale prostatectomieën –  verwijdering van de gehele prostaat, inclusief zaadblaasjes – bestond er al een hoge volumenorm, maar die kon nog hoger, naar Duits model. Anser is er klaar voor als de norm verder stijgt”, zegt Pelger.

Actief volgen in plaats van operatie

Pelger legt uit dat er in het gehele behandeltraject van prostaatkanker – van huisarts tot operateur – nog veel verbetering mogelijk is. Anser draagt daar actief aan bij. Daarbij richt het centrum zich naast een operatieve benadering op een niet-operatieve van actief volgen. “Soms is de kanker van zo’n lage kwaadaardigheidsgraad en zijn er zo weinig positieve biopten, dat we geen actie ondernemen zolang de man het verdraagt en het ziektebeeld niet verandert. Dat is een groeiende groep. Op operatief gebied doet Anser onderzoek naar de NeuroSAFE-methode. Die spaart zenuwbanen die nodig zijn voor een erectie.” Op de website van het centrum kun je lezen over deze en andere onderzoeksresultaten.

Beoordeling van patiënten zelf

De diagnostiek in de zeven ziekenhuizen gebeurt op uniforme wijze, net als het aanleveren van medische gegevens bij de ‘centrale’ operateurs. “Ook de PROMS, oftewel Patient-reported outcome measures, hebben we op elkaar afgestemd”, zegt Pelger. “Dat is de beoordeling door de patiënt zelf. Hoe vindt die dat het behandelproces verlopen is? En hoe ervaart die de eventuele bijwerkingen en zijn kwaliteit van leven? De zeven partners gebruiken dezelfde vragenlijst om de kwaliteit van de zorg te meten. Iedereen gebruikt andere software, maar de resultaten komen er 'aan de achterkant' hetzelfde uit, zodat we goed kunnen meten en vergelijken.”

In Leiden zit het prostaatcentrum regelmatig aan tafel bij innovatieprogramma LUMC 2.0 om aangesloten te blijven op de laatste technologische ontwikkelingen. “Bij het verzamelen van medische data is registratie aan de bron heel belangrijk. Het (her)gebruik van data wordt er beter en gebruiksvriendelijker door”, aldus Pelger.