Terug

Inaugureel Colloquium Leiden Center of Computational Oncology

Een zeer geslaagd inaugureel colloquium van het Leiden Center of Computational Oncology

Op 7 december 2020 vond het inaugurele colloquium van het Leiden Center of Computational Oncology (LCCO) plaats. In dit colloquium werd de nieuw opgerichte LCCO-organisatie formeel geïntroduceerd aan de research community van het LUMC, met een projectoverzicht van de eerste drie volledig gefinancierde computational oncology-onderzoeksprojecten.

 

Het colloquium werd geopend door de voorzitter van het LUMC Oncologie Centrum, Prof Hendrik Veelken, met een introductie van deze nieuwe unieke onderzoeksorganisatie. Het LCCO is opgericht vanuit de gedachte dat het dringend noodzakelijk is om klinische toepassingen te ontwikkelen en te evalueren om volledig te profiteren van de huidige diagnostische en experimentele beschikbare technieken voor een uitgebreide beschrijving en begrip van tumorpathofysiologie.

 

De constructie van een zogenaamde "digitale twin" zal niet alleen de selectie van gerichte therapieën mogelijk maken, maar zal ook de prognose van de effecten van gerichte therapeutische interventies (inclusief de ontwikkeling en maatregelen tegen resistentie) op individueel niveau vergemakkelijken. Deze digital twin zal clinici (in nauwe samenwerking met bio-informatici) in staat stellen om geoptimaliseerde gepersonaliseerde behandelingskeuzes en prognoses te maken wat betreft ziekteprogressie die momenteel nog niet mogelijk zijn door MTB's alleen.

LCCO Program Director Prof Judith Bovee leidde de wetenschappelijke agenda van het colloquium met een uitleg over de principes van computational oncology en een overzicht van haar eigen onderzoeksproject SarCOma. Mede LCCO management teamleden en projectleiders Dr Erik van den Akker en Dr Remco van Doorn gaven een overzicht van hun onderzoeksprojecten, respectievelijk ‘Modeling therapy-induced clonal evolution within the myeloid lineage to improve AML treatment’ en ‘Hereditary melanoma’. Gastspreker Prof Giancarlo Guizzardi gaf een inspirerende presentatie over “Ontology, ontologies and the "I" of Fair: The Case of Cancer”.

 

Het LUMC Oncologie Centrum, in samenwerking met het LCCO, blikt met genoegen terug op dit eerste succesvolle colloquium en de formele introductie van het LCCO naar mede LUMC-onderzoekers. Dit colloquium markeert het begin van een innovatieve en productieve onderzoeksrichting in kanker, een maatschappelijk speerpunt voor het LUMC.

 

De volgende LCCO colloquia zijn gepland voor 1 feb, 12 april en 7 juni 2020.

 

Voor meer informatie over het LCCO kunt u het officiële organisatiedocument opvragen bij Marloes de Raadt (M.L.de_Raadt@lumc.nl). Mocht u interesse hebben om lid te worden van de LCCO research community, toegevoegd te worden aan de mailinglijst en uitgenodigd te worden voor toekomstige LCCO bijeenkomsten dan kunt u ook bij Marloes terecht.