Terug

Kinderen met zeldzame botkanker weer snel op de been dankzij 3D-geprinte prothese

We staan op Wereldkinderkankerdag stil bij alle kinderen die kanker hebben of hebben gehad. We spreken daarom met Michiel van de Sande, hoogleraar orthopedische oncologie in het LUMC en oncologisch kinderorthopeed in het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie (PMC).

Dat hij kinderarts zou worden, wist Michiel al op jonge leeftijd. De keuze om zich specifiek te richten op orthopedische kinderoncologie maakte hij pas in het LUMC. Een kinderorthopeed houdt zich bezig met afwijkingen van de botten, gewrichten, banden, spieren en pezen van kinderen.

Bij orthopedische kinderoncologie richt de orthopeed zich op kinderen met kwaadaardige tumoren in dit weefsel. Waar vroeger in veel gevallen een amputatie nodig was, is dit tegenwoordig door moderne technologie in slechts 10% van de gevallen nodig. Michiel behandelt onder andere kinderen met een zeldzame vorm van bottumoren genaamd Ewing-sarcomen. Een Ewing-sarcoom is de tweede meest voorkomende kwaadaardige bottumor uitgaande van het bot bij kinderen.

 

Lees het hele verhaal op lumc.nl.