Terug

KWF-toekenningen voor vier LUMC’ers

Vier onderzoeksprojecten van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontvangen financiering van het KWF Kankerbestrijding. Het zijn uiteenlopende projecten.

Het ene onderzoek focust zich op een betere inschatting van het borstkankerrisico voor dragers van CHEK2-varianten, en het andere op het breder beschikbaar maken van gentherapie voor patiënten met bloedkanker. Lees hier meer.

Betere inschatting borstkankerrisico voor dragers CHEK2-varianten

Ruim 700.000 gaat naar het project van hoogleraar Humane Genetica Haico van Attikum over borstkanker. Veel vrouwen met een verdenking op borstkanker hebben genetische veranderingen in het CHEK2-gen. In veel gevallen is het onduidelijk hoe deze verandering de functie van het CHEK2-eiwit beïnvloedt en of er sprake is van een verhoogd kankerrisico. Met een functionele test die Van Attikum en collega’s hebben ontwikkeld, kan dit nu wel bepaald worden. In dit project willen ze meer duidelijkheid creëren over het effect van veranderingen in het CHEK2-gen op het borstkankerrisico.

Zo kan de klinisch geneticus betere keuzes maken en de patiënt beter informeren. Volgens Van Attikum kan deze test mogelijk veel onzekerheid wegnemen bij beide partijen. “Voor klinisch genetici is deze informatie belangrijk omdat het helpt bij de interpretatie van de uitkomst van genetische testen, waarmee een betere diagnose voor dragers van zeldzame varianten in het CHEK2-gen gesteld kan worden.”

Gentherapie na allogene stamceltransplantatie

LUMC-onderzoeker Marieke Griffioen ontvangt een bedrag van bijna 600.000 voor onderzoek naar gentherapie na allogene stamceltransplantatie. Dit is een transplantatie met stamcellen en afweercellen van een donor die voornamelijk wordt ingezet bij bepaalde vormen van bloedkanker. De stam- en afweercellen vervangen het afweersysteem van de patiënt. Deze cellen van de donor kunnen ook tumorcellen aanvallen en vernietigen. Om het afweersysteem hierbij een handje te helpen, zonder dat het normale cellen van de patiënt aanvalt, kunnen patiënten gentherapie ontvangen die de afweercellen in staat stelt de tumorcellen aan te vallen. Op dit moment kan gentherapie maar bij 12% van de patiënten met een allogene stamceltransplantatie ingezet worden. Met dit geld wil Griffioen deze therapie voor meer patiënten met bloedkanker beschikbaar maken.

Therapieën verbeteren

Daarnaast ontvingen ook onderzoekers Ilana Berlin en Leendert Trouw een subsidie. Berlin wil met dit geld de moleculaire biologie achter prostaatkanker beter begrijpen om zo betere behandelingen te ontwikkelen. En met ruim 100.000 euro wil Trouw antilichaamtherapie voor verschillende tumoren verbeteren.

Lees meer over de toekenningen op de website van het KWF.