Terug

LUMC en Genmab onderzoeken optimale combinatie van receptoren op T-cellen voor ummunotherapie

Het Arens Lab en Genmab gaan in een nieuw samenwerkingsproject onderzoeken welke combinaties van receptoren op T-cellen moeten worden gemanipuleerd om immunotherapie tegen kanker en infectie optimaal te versterken. Voor het onderzoek is ruim 900.000 euro vrijgemaakt door Genmab.

Het Arens lab is onderdeel van de afdeling Immunologie in het LUMC. Zij doen veel onderzoek naar T-cellen. Deze spelen een centrale rol bij de bestrijding van kanker en infectie. Het is bekend dat T-cellen verschillende activerende en remmende receptoren op hun oppervlakte tot expressie brengen.  Maar hoe deze immuuncellen het beste kunnen worden gestimuleerd is nog de grote vraag.  

T-cellen actiever laten werken

Het onderzoek richt zich op het identificeren van de antistoffen die het beste met elkaar samenwerken en wat het onderliggende mechanisme is. Om hierachter te komen maken de onderzoekers gebruik van Genmab’s HexaBody technologie. Door middel van effectieve stimulatie van activerende receptoren kunnen deze unieke antistoffen de T-cellen als het ware actiever laten werken. Daarnaast worden antistoffen gebruikt om remmende receptoren te blokkeren. Actievere T-cellen zijn op deze manier beter in staat om tumorcellen en virus-geïnfecteerde cellen uit te schakelen.