Terug

LUMC vergroot behandelmogelijkheden tumoren door combinatie beeldvormingsapparaten

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) neemt als eerste ziekenhuis in Europa een spectraal angio-CT-systeem in gebruik. Dit apparaat is ontwikkeld door Philips en is een combinatie van twee beeldvormingssystemen.

Hiermee kunnen behandelingen van bijvoorbeeld leverkanker met grotere precisie uitgevoerd worden.

“In het LUMC hebben we al meerdere angiografiesystemen en CT-scanners”, legt hoofd interventieradiologie Mark Burgmans uit. “Maar de combinatie van deze twee apparaten in één kamer biedt vele extra’s.” Het gelijktijdige gebruik van de apparaten verbetert onder meer de zorgvuldigheid en veiligheid van ingrepen. “Het brengt voornamelijk voordelen met zich mee op oncologisch gebied”, zegt Burgmans.

“Zo voeren we geregeld een ablatie uit bij lever- of nierkanker. Met een dunne naald branden we dan de tumor weg. Het is belangrijk dat de naald heel precies in de tumor wordt geplaatst zodat we het gehele gezwel weg kunnen branden zonder schade aan de omliggende weefsels. Met dit apparaat kan dat nauwkeuriger en het stelt ons in staat het succes van de behandeling nog tijdens de ingreep te meten.”

Lees het hele artikel op lumc.nl.