Terug

Oratie: ‘Behandeling van kanker moet ‘slechts’ een levensgebeurtenis van zes weken worden’

Toen hij zijn allereerste ontdekking deed was de immuuntherapie, het onderzoeksgebied van internist Christian Blank, het sufferdje van het kankeronderzoek. Nu, ruim twintig jaar later, is Blank benoemd tot bijzonder hoogleraar Interne Geneeskunde voor zijn klinisch onderzoek naar immunotherapie.

De leerstoel die in 2020 is ingesteld door het Nederlands Kanker Instituut bewijst, aldus Blank, dat het geloof in kankerimmunotherapie helemaal terug is. Tijdens zijn oratie ‘A cycle of life of T-Cel activation’ op vrijdag 14 oktober staat hij uitgebreid stil bij zijn levenswerk: checkpoint-remmers. 

Als postdoc in het laboratorium van Thomas Gajewski in Chicago raakte Christian Blank aan het begin van dit millennium gegrepen door het onderzoek naar checkpoint-remmers. Het idee dat het eigen immuunsysteem geleerd kan worden om kanker te bestrijden vond hij buitengewoon elegant. En het liet hem niet meer los dat checkpoint-remmers, die een aantal jaar daarvoor waren ontdekt, daar de sleutel in konden zijn. “Mijn levenswerk is aantonen dat immuuntherapie met checkpoint-remmers bij veel kankers toepasbaar is.” Het goede nieuws is dat Blank, uiteraard met hulp van velen, op 50-jarige leeftijd al een heel eind is gevorderd.

Blank heeft in de afgelopen twee decennia met anderen laten zien hoe voorkomen kan worden dat afweercellen uitgezet worden door tumorcellen, en dus ‘gewoon’ door kunnen gaan met het herkennen en opruimen van tumorcellen. Dat kan door de stopsignalen die tumorcellen afgeven, te blokkeren. Checkpoint-remmers zorgen ervoor dat de ‘handjes’ van de tumor niet op de ‘schakelaars’ van de afweercellen kunnen drukken. De kanker stopt daardoor met groeien en sterft in veel gevallen af. 

Lees het hele artikel op: lumc.nl.