Terug

We moeten als pathologen actief de samenwerking zoeken

Wat zijn de ervaringen van pathologen met Whole Genome Sequencing (WGS)? Maken ze gebruik van deze complete DNA-test en zo ja, wat vinden ze ervan? Hartwig Medical Foundation ging in gesprek met Vincent Smit, afdelingshoofd Pathologie in het LUMC.

Zet u WGS in in de reguliere diagnostiek in het LUMC? 

Vincent Smit: “WGS is een nieuw stuk ‘gereedschap’ in ons arsenaal van aanvullende bepalingen bij de weefseldiagnostiek van kankerpatiënten. Naast de klassieke Haematoxyline en Eosine (HE) coupe (morfologie), immunohistochemie (IHC) en Next Generation Sequencing met (grote) DNA en RNA panels is WGS nu ook beschikbaar gekomen voor patiënten met uitgezaaide kanker waarbij we niet weten waar primair de ziekte is begonnen. Dus bij mensen met een zogenaamde Primaire Tumor Onbekend (PTO). Indien het uitgebreide weefselonderzoek geen uitsluitsel geeft over waar de kanker vandaan komt, maken we ook  in Leiden gebruik van deze nieuwe analyse. 

Belangrijk om te weten is dat hiervoor een ingevroren biopt noodzakelijk is en een buisje bloed. In de reguliere zorg is dat zeker geen standaard werkwijze, zodat vaak een nieuw biopt dient te worden genomen. Het voordeel van WGS bij deze patiënten is dat er een algoritme aan is gekoppeld dat een moleculaire predictie geeft over primaire origine en dat mogelijke behandelbare targets ook worden bepaald.”  

Lees het hele interview over WGS, samenwerking en de toekomst van moleculaire diagnostiek op de website van Hartwig Medical Foundation.