Terug

Week van de Schildklier: ‘Ik had nergens beter behandeld kunnen worden’

Patiënten met schildklierkanker hebben vaak specialistische zorg nodig. Binnen het LUMC bieden wij daarom patiëntgerichte en innovatieve behandelingen voor mensen bij wie standaardbehandelingen niet volstaan. Hoe werkt dat precies? Tijdens de Week van de Schildklier spraken we meerdere LUMC'ers.

De behandeling van schildklierkanker vraagt om een gestructureerde samenwerking tussen specialisten uit verschillende disciplines. Binnen het zorgpad vindt de diagnose plaats bij de afdeling Endocrinologie. De schildklieroperatie is vervolgens bij de afdeling Heelkunde en de nucleair geneeskundigen of radiologen doen een afrondende behandeling met radioactief jodium. Daarna vindt de verdere begeleiding weer plaats op de afdeling Endocrinologie.  

Alle zorg op één plek

“Binnen het LUMC bieden wij al deze behandelingen aan. Onze patiënten kunnen daardoor alle zorg op één plek ontvangen”, legt Dennis Vriens, nucleair geneeskundige uit. Ook als een patiënt uitbehandeld is, kan hij of zij meedoen aan verschillende onderzoeken in studieverband. In het LUMC kunnen ook patiënten terecht voor wie de standaardbehandeling niet voldoende is. Zo is Ellen Kapiteijn, internist-oncoloog, samen met mede-onderzoekers een studie gestart naar een nieuwe behandeloptie voor schildkliertumoren die ongevoelig zijn geworden voor behandeling met radioactief jodium. 

Gepersonaliseerde behandeling

Specialisten uit verschillende disciplines werken samen met de patiënt aan een behandeling die geheel op het individu is afgestemd. Marieke Snel, internist-endocrinoloog, legt uit hoe deze afstemming werkt: “Wij werken bijvoorbeeld met een gezamenlijk dashboard, waarin we alle informatie over de behandeling kunnen delen met de betrokken specialisten en een tweede dashboard waarin we deze informatie met de patiënt kunnen delen. Verder is mijnLUMC zo ingericht dat de informatiefolders op de juiste momenten tijdens de behandeling beschikbaar zijn voor de patiënt.”

Lees het hele artikel op lumc.nl.