Home

Bot- en wekedelentumoren

Deze Tumor Werk Groep werkt samen aan optimale gepersonaliseerde zorg en verbetering van de genezing van patiƫnten met bot- en wekedelentumoren.

Tumor Werk Groep (TWG)   

Binnen het LUMC Oncologie Centrum organiseren we de kankerzorg in Tumor Werk Groepen (TWG). Deze behandelteams zijn multidisciplinair en bestaan uit verschillende specialisten. Zij zijn afkomstig van diverse afdelingen die expert zijn in behandeling en zorg rondom bepaalde vormen van kanker. De samenstelling van de behandelteams hangt af van de soort kanker. Hierdoor is de deskundigheid van de teams zeer groot. Patiënten kunnen rekenen op goed georganiseerde oncologische zorg binnen één organisatie die voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen. Bovendien verricht elke TWG klinisch en translationeel onderzoek naar de specifieke tumorsoort. Door deelname aan klinische studies komen nieuwe ontwikkelingen beschikbaar voor patiënten.

 

Zeldzame tumoren  

Kwaadaardige bot- en wekedelentumoren (sarcomen) behoren tot een zeldzame groep tumoren die  overal in het lichaam kunnen voorkomen. Ieder jaar krijgen ongeveer 800 patiënten in Nederland de diagnose bot- of wekedelensarcoom.

 

Behandeling of second opinion

In het LUMC zijn we zeer gespecialiseerd in sarcomen. Daarom verwijzen collega-specialisten vanuit het hele land patiënten met een sarcoom naar het LUMC voor behandeling en second opinion. Jaarlijks behandelen wij meer dan 150 patiënten met een sarcoom en geven we behandeladvies aan andere (inter)nationale sarcoomcentra. In het LUMC bestaat de mogelijkheid om met de  modernste medicijnen (chemo-/immuun- en doelgerichte therapie) en chirurgische technieken zoals fluorescentiegeleide chirurgie, computernavigatie en robotchirurgie behandeld te worden.

 

Internationaal medisch onderzoek

Daarnaast zijn we nauw betrokken bij en geven we leiding aan (internationaal) medisch onderzoek. Op deze manier proberen we vragen vanuit de kliniek met de gegevens van een internationale samenwerking samen op te lossen. Vaak worden die onderzoeken in samenwerking met vooraanstaande ziekenhuizen uit de hele wereld uitgevoerd. Patiënten worden dan bijvoorbeeld behandeld met medicijnen die ergens anders nog niet verkrijgbaar zijn. Door het combineren van basaal wetenschappelijk onderzoek, een speciale biobank en klinisch onderzoek naar sarcomen, zijn we elke dag actief bezig om de behandeling voor sarcomen te verbeteren.  

 

Contact

Voor contact met deze TWG kunt u e-mailen naar de verpleegkundig specialist via sarcomen@lumc.nl

 

Meer informatie

Commissie voor beentumoren 

Oncologische ziektes en aandoeningen: bottumor

Oncologische ziektes en aandoeningen: wekedelentumor