Home

Huid- en oogmelanoom

Deze Tumor Werk Groep werkt multidisciplinair samen om de beste gepersonaliseerde zorg te bieden aan patiƫnten met melanoom.

Tumor Werk Groep (TWG)

Binnen het LUMC Oncologie Centrum organiseren we de kankerzorg in Tumor Werk Groepen (TWG). Deze behandelteams zijn multidisciplinair en bestaan uit verschillende specialisten. Zij zijn afkomstig van diverse afdelingen die expert zijn in behandeling en zorg rondom bepaalde vormen van kanker. De samenstelling van de behandelteams hangt af van de soort kanker. Hierdoor is de deskundigheid van de teams zeer groot. Patiënten kunnen rekenen op goed georganiseerde oncologische zorg binnen één organisatie die voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen. Bovendien verricht elke TWG klinisch en translationeel onderzoek naar de specifieke tumorsoort. Door deelname aan klinische studies komen nieuwe ontwikkelingen beschikbaar voor patiënten.

 

Melanoom in het kort

Een melanoom is een vorm van kanker die ontstaat in pigmentcellen. Het meest bekend is het huidmelanoom. Melanomen komen echter ook voor in het oog en de slijmvliezen. Het LUMC is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van melanomen. Melanomen kunnen leiden tot uitzaaiingen. Wij bieden vernieuwende zorg die bestaat uit standaard behandelopties, maar ook nieuwe en innoverende behandelingen voor zowel primaire tumoren als voor uitzaaiingen.

 

Innovatie

Het LUMC is een innovatief centrum op het gebied van non-invasieve perfusietechnieken zoals geïsoleerde leverperfusie voor uitzaaiingen van het oogmelanoom. Daarnaast worden er experimentele behandelingen op het gebied van immunotherapie in het LUMC ontwikkeld en gebruikt voor onze patiënten.

 

Behandeling

Er zijn verschillende opties voor de behandeling van een primair huid- en slijmvliesmelanoom. Een behandeloptie is een operatie waarbij het melanoom wordt verwijderd. Als het nodig is, kan hierna nog aanvullend onderzoek plaatsvinden. Dit kan een schildklierwachtprocedure (sentinel node-procedure) zijn. Bij dit onderzoek worden de omliggende lymfeklieren gecontroleerd op uitzaaiingen.

Voor behandeling van het oogmelanoom zijn er verschillende opties. Naast het verwijderen van het oog voor de grote tumoren zijn voor kleinere tumoren diverse manieren van bestralen mogelijk, waarbij protonbestraling sinds begin 2020 ook mogelijk is in Nederland.

Bij een uitgezaaid melanoom is de behandeling complexer. In dit geval zijn de behandelopties anders. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van targeted therapie, immunotherapie en experimentele behandelingen.

 

Onderzoek

Omdat het LUMC een academisch centrum is, wordt er veel onderzoek gedaan. Het wetenschappelijk onderzoek dat het LUMC doet, richt zich op meerdere aspecten van melanoom. Zo wordt er onderzoek gedaan naar de aandoening zelf, maar ook naar de erfelijkheid en manieren om de zorg voor onze patiënten verder te verbeteren.

 

Contact

Voor contact met deze TWG kunt u bellen naar de Oogpoli via 071-526 80 30.

 

Meer informatie

Oncologische ziektes en aandoeningen: huidkanker (cutaan lymfoom)  

Oncologische ziektes en aandoeningen: oogmelanoom